Analiza biologiczna i chemiczna

Analiza biologiczna/chemiczna

  • Analizy chromatograficzne próbek ciekłych i stałych, polimerów syntetycznych, lizatów i preparatów białkowych, wybranych związków niskocząsteczkowych oraz/lub oznaczanie różnorodnych substancji:

np. cukrów prostych w żywności, dodatków do żywności, substancji zapachowych, aromatów, kwasów tłuszczowych, pozostałości rozpuszczalników do ekstrakcji, związków chiralnych, substancji limitowanych (ftalany, nitrozoaminy, aminy aromatyczne, dioksyny, parabeny,WWA itp.), substancji nielegalnych, jonów organicznych i nieorganicznych, kwasów organicznych, polifosforanów, przeciwciał monoklonalnych

  • Identyfikacja białek trawionych enzymem proteolitycznym
  • Pomiar masy oligonukleotydów lub ich pochodnych/mieszanin
  • Badanie parametrów termodynamicznych reakcji
  • Badanie stałych szybkości reakcji
  • Określenie profilu zapachowego produktu (próbek stałych i ciekłych) z zastosowaniem sensorów wykonanych z tlenków metali
  • Pomiar rozmiarów cząstek w zawiesinie i cząsteczek w roztworze
  • Pomiar temperatury topnienia cząsteczek w roztworze
  • Wykonywanie widm 1D i 2 D
  1. Chromatografia gazowa
  • Analizy GC-MS
  • Analizy GC-FID
  1. Chromatografia cieczowa
  • Analizy LC-DAD/Corona
  • Analizy LC-ESI/APCI-MS/MS
  • Wykonywanie widm ESI/APCI-MS/MS
  • Wysokosprawna chromatografia cieczowa UHPLC z detektorem wyładowań koronowych (CAD) i matrycą diodową (DAD)
  • Wysokosprawna chromatografia cieczowa sprzężona ze spektrometrem mas
  1. Chromatografia cienkowarstwowa (HPTLC)
  2. Chromatografia Flash
  3. Elektroforeza kapilarna (CE)
  4. Spektrometria mas (typu MALDI TOF/TOF oraz pułapka jonowa ESI)
  5. Izotopowa spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego (irm-NMR)
  6. Izotermiczna mikrokalorymetria titracyjna (ITC)
  7. Powierzchniowy rezonans plazmonowy (SPR)
  8. Elektroniczny nos
  9. Dynamiczne rozpraszanie światła (DLS)
  10. Skaningowa kalorymetria różnicowa (DSC)
  • Reakcje chemiczne prowadzone w środowisku wodnym i organicznym, z doborem i optymalizacją warunków reakcji enzymatycznych do 5 litrów
  • Opracowywanie warunków ekstrakcji produktów
  • Hydroliza kwasowa i ekstrakcja Soxhlet
  • Opracowywanie warunków oczyszczania i zatężania mieszanin poreakcyjnych
  • Analizy spektrofotometryczne
  • Pomiar aktywności wody
  • Pomiar wilgotności
  • Oznaczenie zawartości wody metodą Karla Fischera
  • Automatyczne miareczkowanie pH metryczne, potencjometryczne, konduktometryczne
  • Przygotowanie emulsji O/W do 300g i testowanie stabilności
  • Ab – initio
  • Metody półempiryczne
  • DFT
  • Mechanika molekularna
  • Dynamika molekularna
  • Monte – Carlo
Analiza biologiczna-chemiczna

Kontakt

Agata Dominiak

500 032 642

Formularz kontaktowy