Badania żywności

Badania żywności

  • Badanie czystości mikrobiologicznej surowców i produktów spożywczych
  • Rozwój i optymalizacja metod wytwarzania enzymów o odpowiednich właściwościach np. w piekarnictwie, browarnictwie, przemyśle mleczarskim
  • Identyfikacja gatunkowa produktów spożywczych
  • Detekcja GMO
  • Identyfikacja patogenów i alergenów
  • Obrazowanie rozkładu kropelek tłuszczu w żywności za pomocą mikroskopii konfokalnej z modułem CARS
  • Badanie pochodzenia alkoholi (destylatów)

Badanie obecności nielegalnej lub niezadeklarowanej obecności dodatków takich jak woda, cukier czy kwasy organiczne

Stosowane metody pomiarowe:

  • Izotopowa spektrometria mas (irm-MS)
  • Izotopowa spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego       (irm-NMR)
  • Cukrów prostych
  • Dodatków do żywności (konserwanty, słodziki, tłuszcze, witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach, barwniki)
  • Aromatów
  • Kwasów tłuszczowych
  • Pozostałości rozpuszczalników do ekstrakcji w żywności
  • Związków chiralnych
  • Substancji limitowanych (ftalany, nitrozoaminy, aminy aromatyczne, dioksyny, parabeny,WWA itp.)
  • Substancji nielegalnych
  • Jonów organicznych i nieorganicznych, kwasów organicznych, polifosforanów

Kontakt

Agata Dominiak

500 032 642

Formularz kontaktowy