Ile jest Beaujolais Nouveau w Beaujolais Nouveau?

Trzeci czwartek listopada to święto wina Beaujolais Nouveau, czyli młodego i rześkiego czerwonego wina pochodzącego z rejonu Beaujolais na północ od Lyon we Francji. Wino to produkuje się ze szczepu Gamay. Charakterystyczny smak o bogatej owocowej nucie zawdzięcza ono specjalnemu sposobowi winifikacji – winogrona nie są bowiem wyciskane, ale wrzucane w całości do kadzi.

Łódzkie obchody święta Beaujolais Nouveau tradycyjnie organizuje Konsulat Honorowy Francji w Łodzi, w tym roku już po raz dwudziesty trzeci. Hasło przewodnie tegorocznego wydarzenia to „Świat technologii”. Postęp technologiczny wpływa na wzrost świadomości producentów i konsumentów. Dotyczy to nawet, a może przede wszystkim tak wyrafinowanych obszarów,  jak subtelny kunszt winiarski. Amatorzy win chcą mieć pewność, że ten szlachetny trunek jest autentyczny. W tym roku po raz pierwszy jest to możliwe.

Młode francuskie wino  zostało poddane analizie, która wykazała ile jest Beaujolais Nouveau w Beaujolais Nouveau. A wszystko odbyło się w naszym akredytowanym Laboratorium Autentykacji Produktów.

Jak bada się zawartość wina w winie? Otóż sprawdza się, czy wino nie zostało zafałszowane, czyli czy nie zawiera w swoim składzie niedozwolonych dodatków takich jak cukier, woda czy kwasy organiczne. Wino jest produktem naturalnym, który powstaje w wyniku fermentacji 100% soku winogronowego i ma określony skład chemiczny, uzależniony od takich czynników jak: odmiana winorośli, klimat, gleba, czy stopień dojrzałości winogron.  Wpływają one na skład izotopowy pierwiastków obecnych w winoroślach. Kompozycja tych izotopów jest unikalna jak ludzkie DNA – tworzy więc indywidualny, niepowtarzalny zapis, charakterystyczny dla danego wina.

W Laboratorium Autentykacji Produktów dzięki zaawansowanym urządzeniom można potwierdzić czy ten zapis jest prawidłowy. Badanie próbki Beaujolais Nouveau wykazało, że wino to nie posiada w swoim składzie niedozwolonych dodatków, więc tym samym jego jakość jest niepodważalna. Podczas uroczystego wieczoru polsko-francuskiego zorganizowanego z okazji święta Beaujolais Nouveau prezes Bionanoparku, Pan Marek Cieślak, wręczył Pani Konsul Honorowej Francji Alicji Bień certyfikat potwierdzający tą jakość, zaś uczestnicy wydarzenia mogli bez obaw celebrować święto delektując się oryginalnymi walorami smakowymi zweryfikowanego Beaujolais Nouveau.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *