Poznajcie naszego podopiecznego

Bionanopark wspiera uczestników konkursu „Mam Pomysł na Startup”. W tegorocznej edycji Jacek Łakomski, dyrektor Inkubatora w Bionanoparku jest mentorem startupu SomiGRO.

Bakterie glebowe – choć nie widać ich gołym okiem, mają ogromny wpływ na prawidłowy wzrost roślin i jakość plonów.  Twórcy startupy SomiGRO postanowili wykorzystać swoje doświadczenie naukowe i zaoferować rolnikom rozwiązania wykorzystywane dotychczas w laboratoriach badawczych.

– Zdrowa gleba powinna posiadać zrównoważony skład chemiczny i biologiczny, co przekłada się bezpośrednio na jakość plonów. Dlatego wierzymy, że pełna wiedza o mikrobiologicznych właściwościach gleby pozwoli na poznanie jej potrzeb, a dobór odpowiednich praktyk pozytywnie wpłynie na jej jakość oraz żyjące w niej cenne mikroorganizmy. – mówi Rafał Igielski, Prezes Zarządu SomiGRO sp z o. o.

 – Ten projekt ma duży potencjał. Rozwiązania zwiększające wydajność produkcji żywności, które równocześnie dbają o jakość gleby i pozwalają minimalizować zastosowanie sztucznych nawozów są przyszłością rolnictwa – podkreśla Jacek Łakomski, dyrektor Inkubatora w Bionanoparku.

Oferta SomiGRO jest skierowana zarówno do małych gospodarstw ekologicznych jak i do gospodarstw wielkoobszarowych. Jak to działa? W glebie można znaleźć grupy bakterii o szczególnych właściwościach, które wspomagają prawidłowy rozwój i wzrost roślin.

  • Aktywacja fosforu
    Niektóre bakterie glebowe przekształcają zgromadzony w glebie fosfor do postaci dostępnej dla roślin. Dobra kondycja tych mikroorganizmów zapewnia lepsze wykorzystanie fosforu dostarczanego z nawozem oraz prawidłowy wzrost roślin i wysoką jakość plonów.
  • Stymulacja wzrostu korzeni
    Bakterie glebowe bytujące w strefie korzeniowej są w stanie syntetyzować auksyny – związki będące regulatorami wzrostu i rozwoju roślin. Liczne badania potwierdzają ich pozytywny wpływ na kiełkowanie nasion i rozwój głównego systemu korzeniowego rośliny. co przekłada się na zwiększone pobieranie substancji odżywczych i lepsze plony.
  • Odporność na stres
    Pod wpływem niekorzystnych warunków rośliny wydzielają zwiększone ilości etylenu – hormonu stresu. Niektóre z obecnych w glebie bakterii są zdolne do syntezy enzymu (deaminazy ACC) zmniejszającego akumulację etylenu. Odpowiednia ilość i aktywność bakterii zdolnych zredukować skutki stresu jest kluczem do zwiększenia plonu i zabezpieczenia rośliny przed coraz bardziej skrajnymi warunkami środowiska czy zabiegami agrotechnicznymi, które osłabiają odporność roślin i wpływają hamująco na ich wzrost.

Znajomość profilu mikrobiologicznego gleby umożliwia rolnikowi podejmowanie świadomych decyzji pozwalających na zwiększenie zbiorów. SomiGRO obecnie uruchamia program pilotażowy. Sprawdzi, jakie zabiegi agrotechniczne stosowane w polskich gospodarstwach najlepiej wpływają na mikrobiologiczna jakość gleby. Na tej podstawie stworzy  pierwszy w Polsce raport dobrych praktyk przyjaznych mikroorganizmom glebowym.