Czym się zajmujemy
- Badania czystości mikrobiologicznej produktów i surowców kosmetycznych, wody produkcyjnej, opakowań
- Test konserwacji
- Testy skuteczności antyoksydacyjnej
- Uzyskiwanie ekstraktów w skali laboratoryjnej (opracowanie metody)
- Przygotowanie emulsji O/W w skali laboratoryjnej
- Suszenie rozpyłowe roztworów wodnych próbek w skali laboratoryjnej (opracowanie metody)
- Rozwój receptury kosmetycznej
- Analiza porównawcza wybranych składników kosmetyków
- Identyfikacja gatunkowa surowców kosmetycznych
- Badania cyto- i genotoksyczności na liniach komórkowych – m.in. pierwotnych fibroblastach skóry oraz komórkach pobranych od konkretnego pacjenta
- Oznaczanie alergenów
Badania fizykochemiczne
Ocena organoleptyczna (wygląd, barwa, zapach, konsystencja)
Oznaczanie lub analiza jakościowa/ilościowa:
- Konserwantów
- Substancji zapachowych
- Lotnych kwasów tłuszczowych
- Estrów kwasów tłuszczowych
- Liczby jodowej tłuszczów
- Liczby kwasowej i kwasowości w tłuszczach
- Liczby nadtlenkowej w tłuszczach
- Liczby zmydlania
- Pozostałości rozpuszczalników po ekstrakcji
- Substancji niedozwolonych
- Substancji limitowanych w ekstraktach roślinnych
- Suchej pozostałości
- Stabilności emulsji
- pH
- Antyoksydantów
- Związków nieorganicznych, związków organicznych i wytworzonych materiałów (np. surowców kosmetycznych)
Badania z zastosowaniem technik nanotechnologii
- Obrazowanie struktur bogatych w tłuszcze (komórki skóry, same tłuszcze, emulsje, emolienty)
- Charakterystyka nano- oraz mikromateriałów dodawanych do kosmetyków (np. mikrodiamenty, nanocząstki złota oraz srebra)
- Wnikanie nano- oraz mikromateriałów do komórek
- Pomiar wielkości cząstek np.: nano- oraz mikrocząstek, nanorurek, polimerów i biocząsteczek
- Badanie morfologii i struktury materiałów np. nano- i mikrocząstek, mikrosfer
- Obrazowanie powierzchni włosów (przed i po stosowaniu preparatów i zabiegów fryzjerskich)
- Wyznaczanie krytycznego stężenia micelarnego dla środków powierzchniowo czynnych
- Badanie wpływu stężenia środka powierzchniowo-czynnego na wielkość miceli w zależności od jego stężenia i obecności dodatkowych komponentów
- Kontrola jakości poprzez określenie profilu zapachowego produktów
- Badanie stabilności produktów, półproduktów, surowców
- Kontrola jakości poprzez badanie stabilności temperaturowej i aktywności biocząsteczek, np. białek
- Badanie wpływu dodatków, pH oraz temperatury na aktywność wybranych komponentów białkowych
Symulacje cząsteczek
- Badanie i wizualizacja cząsteczek kosmetyków.
- Określanie hydrofilowości i hydrofobowości cząsteczek.
- Badanie momentu dipolowego.
- Badanie oddziaływań międzycząsteczkowych