Czym się zajmujemy
- Badanie czystości mikrobiologicznej surowców i produktów spożywczych
- Rozwój i optymalizacja metod wytwarzania enzymów o odpowiednich właściwościach np. w piekarnictwie, browarnictwie, przemyśle mleczarskim
- Identyfikacja gatunkowa produktów spożywczych
- Wykrywanie GMO w żywności
- Identyfikacja patogenów i alergenów
- Obrazowanie rozkładu kropelek tłuszczu w żywności za pomocą mikroskopii konfokalnej z modułem CARS
- Badanie pochodzenia botanicznego alkoholi (destylatów) metodami izotopowymi
Oznaczanie różnorodnych substancji
- Cukrów prostych
- Dodatków do żywności (konserwanty, słodziki, tłuszcze, witaminy rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach, barwniki)
- Aromatów
- Kwasów tłuszczowych
- Pozostałości rozpuszczalników do ekstrakcji w żywności
- Związków chiralnych
- Substancji limitowanych (ftalany, nitrozoaminy, aminy aromatyczne, dioksyny, parabeny,WWA itp.)
- Substancji nielegalnych
- Jonów organicznych i nieorganicznych, kwasów organicznych, polifosforanów