Badania kosmetyków

Badania kosmetyków

  • Badania czystości mikrobiologicznej  produktów i surowców kosmetycznych,  wody produkcyjnej, opakowań
  • Test konserwacji
  • Testy skuteczności antyoksydacyjnej
  • Uzyskiwanie ekstraktów w skali laboratoryjnej (opracowanie metody)
  • Przygotowanie emulsji O/W w skali laboratoryjnej
  • Suszenie rozpyłowe roztworów wodnych próbek w skali laboratoryjnej (opracowanie metody)
  • Rozwój receptury kosmetycznej
  • Analiza porównawcza wybranych składników kosmetyków
  • Identyfikacja gatunkowa surowców kosmetycznych
  • Badania cyto- i genotoksyczności na liniach komórkowych – m.in. pierwotnych fibroblastach skóry oraz komórkach pobranych od konkretnego pacjenta
  • Oznaczanie alergenów

Ocena organoleptyczna (wygląd, barwa, zapach, konsystencja)

Oznaczanie lub analiza jakościowa/ilościowa:

  • Konserwantów
  • Substancji zapachowych
  • Lotnych kwasów tłuszczowych
  • Estrów kwasów tłuszczowych
  • Liczby jodowej tłuszczów
  • Liczby kwasowej i kwasowości w tłuszczach
  • Liczby nadtlenkowej w tłuszczach
  • Liczby zmydlania
  • Pozostałości rozpuszczalników po ekstrakcji
  • Substancji niedozwolonych
  • Substancji limitowanych w ekstraktach roślinnych
  • Suchej pozostałości
  • Stabilności emulsji
  • pH
  • Antyoksydantów
  • Związków nieorganicznych, związków organicznych i wytworzonych materiałów (np. surowców kosmetycznych)
  • Obrazowanie struktur bogatych w tłuszcze (komórki skóry, same tłuszcze, emulsje, emolienty)
  • Charakterystyka nano- oraz mikromateriałów dodawanych do kosmetyków (np. mikrodiamenty, nanocząstki złota oraz srebra)
  • Wnikanie nano- oraz mikromateriałów do komórek
  • Pomiar wielkości cząstek np.: nano- oraz mikrocząstek, nanorurek, polimerów i biocząsteczek
  • Badanie morfologii i struktury materiałów np. nano- i mikrocząstek, mikrosfer
  • Obrazowanie powierzchni włosów (przed i po stosowaniu preparatów i zabiegów fryzjerskich)
  • Wyznaczanie krytycznego stężenia micelarnego dla środków powierzchniowo czynnych
  • Badanie wpływu stężenia środka powierzchniowo-czynnego na wielkość miceli w zależności od jego stężenia i obecności dodatkowych komponentów
  • Kontrola jakości poprzez określenie profilu zapachowego produktów
  • Badanie stabilności produktów, półproduktów, surowców
  • Kontrola jakości poprzez badanie stabilności temperaturowej i aktywności biocząsteczek, np. białek
  • Badanie wpływu dodatków, pH oraz temperatury na aktywność wybranych komponentów białkowych
  • Badanie i wizualizacja cząsteczek kosmetyków.
  • Określanie hydrofilowości i hydrofobowości cząsteczek.
  • Badanie momentu dipolowego.
  • Badanie oddziaływań międzycząsteczkowych

Kontakt

 

Formularz kontaktowy