Laboratorium Autentykacji Produktów kolejny raz potwierdziło najwyższą jakość świadczonych usług

Polskie Centrum Akredytacji, jak co roku, przeprowadziło audyt w Laboratorium Autentykacji Produktów. Nie stwierdzono żadnych niezgodności i podjęto decyzję o utrzymaniu zakresu akredytacji.

Laboratorium Autentykacji Produktów jest też pierwszym polskim ośrodkiem, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach, stosując tzw. metody izotopowe. Wykonuje badania na zlecenie producentów lub importerów win, którzy chcą potwierdzić jakość swoich produktów. W ofercie jednostki są tez badania potwierdzające autentyczność wyrobów spirytusowych (np. wódki, destylatów rolniczych, rektyfikatów).

– Uzyskanie akredytacji oznacza, że spełniamy międzynarodowe wymagania obowiązujące w odniesieniu do procedur analizy próbek – wyjaśnia Marek Cieślak, Prezes Zarządu Bionanoparku – Dysponujemy najnowocześniejszym, specjalistycznym wyposażeniem, które pozwala na kompleksowe badania produktów i umożliwia wykrywanie zafałszowań.

Produkcję i obrót produktami rolno-spożywczymi reguluje w Polsce prawo żywnościowe. Jego celem jest zapobieganie oszukańczym praktykom, fałszowaniu żywności oraz wszelkim innym działaniom, które mogą wprowadzić konsumenta w błąd. W Laboratorium Autentykacji Produktów można sprawdzić metodą izotopowej spektometrii mas oraz metodą spektroskopii magnetycznego rezonansu jądrowego, czy to co znajduje się w butelce, odpowiada deklaracji producenta na etykiecie.