Pisanki kolorowe, ekologiczne i ekonomiczne

Radzimy, jak je przygotować korzystając z naturalnych barwników.

Potrzebne będą jajka w białych skorupkach ugotowane na twardo. Najlepiej przed farbowaniem umyć skorupkę płynem do naczyń, aby ją odtłuścić. Dzięki temu kolory będą równomierne. Kolory będą intensywniejsze, jeśli jajka w barwniku zostawimy na kilka godzin.

Jeśli chcemy uzyskać na nich naturalne wzorki, możemy użyć np. natki pietruszki albo liści kolendry, które dokładnie przykładamy do skorupki. Następnie szczelnie zawijamy jajko z listkiem w cienki, elastyczny materiał. Tak przygotowane wkładamy na całą noc do barwnika.

Czerwony, czyli buraczki
2 duże buraczki pokrój w plastry. Do garnka wlej litr wody, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Włóż jajko, gotuj je w wywarze przez 10 minut. Pozostaw jajko w barwniku na minimum 3 godziny.

Żółty, czyli kurkuma
Do garnka wlej litr wody, dodaj pięć łyżek kurkumy, 3 łyżki octu i szczyptę soli. Włóż jajko, gotuj je w wywarze przez 10 minut. Pozostaw jajko w barwniku na minimum 2 godziny.

Niebieski, czyli czerwona kapusta
Ćwiartkę kapusty posiekaj. Wlej do garnka litr wody i 2 łyżki octu winnego. Dodaj kapustę i gotuj 30 minut. Powstałym płynem zalej jajko na minimum 1 godzinę.

Wybrane przez nas barwniki – czerwona kapusta, kurkuma i baraczki – dają najbardziej efektowne i intensywne kolory. Jajka można farbować też tradycyjnie w łupinach cebuli, mrożonych jagodach, kawie lub liściach szpinaku.
Zafarbowane jajka należy natrzeć oliwką.